Česká aplikace digitalizuje stáda

Zpravidla na tomto místě představujeme studenty Agronomické fakulty MENDELU, kteří se vydávají do zahraničí získávat zkušenosti, ať už studijní nebo pracovní. Tentokrát je tomu ale jinak. Studentka Zootechniky Dominika Sokolová jezdí do světa prezentovat svůj projekt FESTADA. Unikátní aplikace nabízí chovatelům online evidenci stád ovcí a koz. Produkt Dominika vytvořila nejprve pro vlastní potřebu, po postupném zdokonalení s ním teď ale sklízí nemalé úspěchy.

Co všechno aplikace umí?

Aplikace na evidenci stád ovcí a koz FESTADA poskytuje chovatelům komplexní přehled o jejich zvířatech, umožňuje zobrazení i tisk aktuálních přehledů, tvorbu karet zvířat včetně fotogalerie či rodokmenu. Je to webová aplikace, takže k jejímu užívání stačí chovateli pouze zařízení, které je připojené k internetu. Funguje na mobilu, tabletu i počítači. Unikátní je aplikace v tom, že je zaměřená čistě na potřeby chovatelů ovcí a koz.

Kdy vás napadlo vytvořit aplikaci speciálně zaměřenou na chovatele koz a ovcí?

Už to budou čtyři roky. Tehdy mě napadlo, že by bylo skvělé, kdyby něco takového existovalo, jenže na trhu jsem podobný produkt nenašla. Zkusila jsem tedy vytvořit vlastní evidenci a tu jsem následně testovala a zlepšovala čistě pro potřebu jedné farmy. Poté jsem však začala přemýšlet nad tím, že bych mohla zjednodušit a zefektivnit práci i dalším chovatelům. A bylo to.

Projekt jste pak prezentovala v několika zemích. Kde a s jakou odezvou?

Jako první jsme se vydali do Bosny a Hercegoviny, kde jsme zpracovali přihlášku do grantu UNDP na inovace chovu ovcí v regionu. Místním farmářům se aplikace velmi líbila a je to rozhodně jedna z cest, jak posunout chov ovcí a koz na vyšší úroveň. I přes velmi dobré hodnocení jsme bohužel nebyli vybráni, a to z důvodu, že jsme byli jako společnost příliš mladí. S místním Svazem chovatelů ovcí a koz ale nadále
spolupracujeme a pevně věříme, že v brzké době budeme moct tamním chovatelům aplikaci poskytnout.

Druhou zemí byla Francie, kam jsme se vydali na jednu z největších chovatelských událostí – výstavu Sommet de l’élevage, která se pravidelně koná v malebném prostředí Clermont Ferrand v regionu Auvergne Rhône-Alpes. Českou republiku jsme reprezentovali jako jediní a odezva od místních chovatelů byla více než skvělá.

Loni na podzim jsme se vydali za podpory organizace Czechinvest do San Francisca, konkrétně do Silicon Valley. Zde to nebylo ani tak o prezentaci aplikace chovatelům, jako o rozvoji business myšlení a jak tam rádi říkali, změny mindsetu. USA je ale rozhodně na seznamu zemí, kam jednoznačně chceme s FESTADOU jít.

Na konci loňského roku jsme taky pravidelně cestovali na Slovensko, se kterým se nám podařilo domluvit exkluzivitu pro digitalizaci ovcí a koz.

To, že se vaše aplikace stala exkluzivním softwarem pro digitalizaci stád na Slovensku, je velký úspěch. Jaké máte další plány?

Ano a jsem na tento krok náležitě hrdá. Na Slovensku se chová o zhruba sto tisíc ovcí více než u nás a je to pro nás obrovská příležitost. Momentálně evidenci testujeme s prvními chovateli, přizpůsobujeme aplikaci místním potřebám a chystáme se na oficiální spuštění.

Výhledově se chceme dostat do dalších zemí, pravidelně se účastnit českých i zahraničních zemědělských veletrhů a neustále zlepšovat naši aplikaci. Pohrávám si i s myšlenkou rozšíření evidence na ostatní hospodářská zvířata, všechno má ale svůj čas.

Projekt FESTADA byl také mezi třemi vítěznými v soutěži o nejlepší podnikatelský záměr StartUp MENDELU. Co vám vítězství přineslo?

Být mezi vítěznými projekty mi především přineslo zpětnou vazbu a obrovskou motivaci. Byla to vlastně první příležitost jít s projektem naostro ven. Už během soutěže jsme udělali
velký pokrok a během prvních několika měsíců jsme spustili úplně první základní verzi aplikace. Celková finanční výhra mi pomohla právě v možnosti tvorby první verze aplikace a webu. V únoru to byl už rok a můžu s klidem říct, že to byl ten nejnabitější a nejnáročnější rok mého života. A nejlepší na tom je, že si to neskutečně užívám a vlastně to byl jen začátek naší cesty.

Přispěla Agronomická fakulta ještě nějakým způsobem k vašemu úspěchu?

Určitě ano, a to především kvalitním studiem. I přesto, že má střední škola byla zaměřená také na zemědělství, AF MENDELU mě posunula hodně dopředu, co se týče odborných znalostí. Velmi si vážím celkové podpory i toho, že jsem měla možnost projekt před spolužáky prezentovat.

Při svých prezentacích v zahraničí jste musela zvládat komunikaci minimálně v angličtině. Jak jste si vedla po této stránce?

S angličtinou naštěstí velký problém nemám. Sice je úplně něco jiného, když se člověk baví s kamarády, chovateli nebo podnikateli, ale pokud se chce, tak jde všechno. Horší to bylo ve Francii, protože francouzsky se nedomluvím. Zde nás zachránila moje sestřenice (a zároveň nepostradatelná členka našeho týmu), která francouzsky mluví perfektně. Na druhou stranu, v Americe nám stále opakovali, že jim je víceméně jedno, jestli máme čistou gramatiku nebo ne, protože tam jsme kvůli něčemu jinému – a to byla naše aplikace.

agrozhled10-dominika-sokolova-.jpg

Ing. Dominika Sokolová je čerstvou absolventkou navazujícího magisterského studijního oboru Zootechnika a zakladatelkou společnosti FESTADA s.r.o. S aplikací Festada se Dominika umístila mezi třemi nejlepšími projekty v rámci prvního ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský plán StartUp MENDELU, zvítězila také v soutěži Podnikavá hlava a získala Cenu Inovačního centra Olomouckého kraje. Svůj projekt představila na největším evropském veletrhu Sommet de l’élevage ve Francii, odborníkům ze Silicon Valley v USA, na Slovensku a v Bosně a Hercegovině.