Cesta, jak získat zkušenost v oblasti projekt managementu

Začni jako student, a to hned na mezinárodním poli
Výborný základ znalostí plodin, zemědělské prvovýroby a všech zákonitostí a specifik tohoto oboru – to je hlavní důvod zájmu odborných firem o spolupráci se studenty AF MENDELU. Jednou ze společností, kde mohou získat praxi i následné uplatnění, je Kleffmann Group, s.r.o. Na českém a slovenském trhu působí firma již 25 let a její pobočku najdeme i v Brně. V loňském roce zahájila tato globální agentura pro výzkum trhu se zaměřením na zemědělství intenzivní program stáží pro studenty a absolventy.

Asistentem ve výzkumných projektech
Student na pozici asistenta projektového manažera projde za tři měsíce postupně celým procesem plodinového výzkumu. „Stáž začíná v červnu, to již v terénu končí sběr dat pro obilniny, řepku a kukuřici. Pak nastává náročná fáze jejich zpracování, jako je kódování dotazníků, první kontrola kvality, ověřování chybějících údajů, vkládání a kontrola dat po kalkulaci, vytvoření reportu a prezentace pro klienta,“ popsala některé z činností týmová manažerka Hana Steinbachová s důrazem na to, jak rozsáhlou zkušenost v oblasti projekt managementu mohou stážisté ve firmě získat.

Kompetence a zase kompetence…
Oblastí, v nichž si studenti rozšíří profesní kompetence, je mnoho. Od participace na plánování metodik a vlastního průběhu marketingových výzkumů až po organizaci sběru a analýzy dat a pochopitelně i asertivní komunikaci s klienty. „Mimo rámec hlavních aktivit připravujeme projekt analýzy satelitních dat, zaměřený na rozeznávání plodin pro přesné, včasné a detailní odhady osevních ploch. Náš tým proto budeme brzy rozšiřovat o nové kolegy, což je, myslím, zajímavá nabídka právě pro studenty fakulty“, dodala Steinbachová.

Prestižní pozice i zahraniční stáže
Zkušenosti získané ze stáže mohou studenti v budoucnu uplatnit také v jiné firmě. Práce s databázemi a speciálními programy, metodami ověřování a získávání informací společně se schopností rozlišit jejich relevanci nebo rychlé a správné rozhodování jsou zúročitelné napříč celým pracovním trhem. Výhodou pro zaměstnance firmy může být také zahraniční stáž, kdy se mohou dostat na prestižní pozice v rámci jedné mezinárodní firmy v podstatě kamkoliv. „Takových příležitostí není mnoho, nicméně během posledního roku z týmu sedmi kmenových pracovníků již odešli dva – jedna do pobočky v Brazílii a jeden na centrálu v Německu,“ uvedla manažerka Steinbachová.

Nechybí ani humor
Firma v nabitém konkurenčním prostředí nabízí samozřejmě několik standardních i nadstandardních benefitů, nouze není ani o legraci. „Každý rok nás čeká zábavný a akční vánoční večírek, v létě chlazené melouny či nanuky, 28 dnů dovolené, různé soutěže o poukázky nebo třeba čerstvá káva servírovaná přímo managementem,“ doplnila, s patřičnou dávkou humoru, týmová manažerka Kleffmann Group Hana Steinbachová.
(vh)